Рефераты. Світогляд Еразма Роттердамського

p align="left">Представників Церкви він називає «силенами навиворіт», висміюючи зовнішню обрядову сторону католицької церкви: «Тут всі сильні навиворіт. Є люди, перед якими ти готовий благоговіти, дивлячись на їх поголених верхівок; але заглянь всередину силена - і ти побачиш не священика, але удвічі мирянина. Знайдуться, мабуть, і єпископи, яких ти визнаєш небесними істотами, якщо виявишся свідком урочистого посвячення в сан, якщо побачиш убір нового архієрея - митру, сяючу самоцвітами і золотом, і посохнув такий же дорогоцінний, коротко кажучи, весь містичний доспіх «від шпор до гребеня шлему». Але перекинь сили: ти переконаєшся, що пишні відзнаки - всього лише комедія, тому що усередині не знайдеш нікого, окрім воїна, купця або навіть тирана. Розкрий сили - і ти виявиш пустомель, шарлатанів, розпусників, навіть грабіжників і тиранів.» втім, рідко хто розкриває сили, а тому зовнішнє для нас дорожче внутрішнього, духовного».Блискавичну Церкву називають не за торжество благочестя, а за те, що блищать коштовностями вівтарі, а служителі бога виряджені в пурпур і шовк, як сатрапи. « Мені здається, в смертному гріху повинні люди, які витрачають без ліку і заходи на споруду і прикрасу монастирів і храмів, між тим як скільки жвавих храмів Христових голодують, клякнули з голоду напівголі, мучаться жорстокою потребою». Благочестя не в особливому способі життя, особливому платті або зачісці, або в особливих пізнання, - воно в наслідуванні вищим зразкам: Христу і його святим. Еразм наївно мріяв про те, щоб духівництво добровільно відмовилося від цих низовинних, язичеських благ або хоч би не дорожило ними так, немов нічого на світі дорожче не немає.

Розглядаючи взаємини церкви з простим народом, він бачить в ній того, що його пригноблює. У цьому виявлялося засудження феодальної ідеології. Вкрасти що б то не було з храму - смертний гріх, але обманювати, пригноблювати і грабувати бідняків і вдів, жваві храми божі, - провина, на загальну думку, нікчемна. Куди ж падати нижче, якщо люди розучилися називати речі своїми іменами?

Релігійні обряди також піддаються Еразмом критиці. Він ненавидів і не переношував сам пости і взагалі вважав, що від них користі ніякий, а шкода величезна, тому що біднякам і людям слабкого здоров'я вони заподіюють збиток тілесний, а багачам служать приводом для марнотратства і обжерливості. І далекі паломництва - чи до Єрусалиму, до труни господню, до Риму, до могил Петра і Павла, або в Сан- Яго, до мощів апостола Іакова - ні до чого, якщо в серці у паломника Содом, Гомора і Вавілон: довга подорож лише веде його в нові спокуси і гріхи. Додатково, сім'я паломника і його майно піддаються з боку алчних, підступних сусідів і лжепокровителів. І все це забобон, легковажність, необачність, дурість прикриваються ім'ям благочестя! А обітниці? Яких тільки безглуздих або прямо-таки блюзнірських обітниць не приносять люди під час небезпеки, щоб потім, врятувавшись, не менш блюзнірський нехтувати своєю обітницею, та ще хвалитися: ось, мовляв, як вправно надув святий. Подібні вислови можна прочитати в різних «сумах» Еразма. Втім, образи святих Еразма не хвилюють: шанування святих, що непомірно розрослося, представляється йому « новим язичеством», бо витісняє з душі образ Христа. Навіть культ Богородиці, на його думку, зменшує велич її божественного сина, а тому має бути помірніше, скромніше. Дійсний культ святих - в наслідуванні їх подвигам і достоїнствам, а не в идольском поклонінні реліквіям, велика частка яких, додатково, свідомо підроблена. Нарешті, і церковні служби, і самі молитви не тривалості вимагають, не виснажливого стояння в храмі, але душевній зосередженості, без якої молитва небагато чого коштує Релігійні обряди важливі не самі по собі, не як магічні знаки і дії, але лише як спонука душі до добра і удосконалення. Без доброї волі і добрих справ обряд безсилий, подібно до того як без злого наміру, без злої волі не може бути смертного гріха. А сліпа, фанатична старанність в обрядах вбивати віру, перетворює християнство на якийсь новий іудаїзм . Пам'ять про святі священна, але вона, як вже сказано вище, - в прагненні їм наслідувати, а не в тому, щоб по різних потребах молитися різним догідникам, мученикам і сповідальникам, забуваючи про бога, і не в поклонінні реліквіям - всім цим тріскам, ганчірочкам, кісткам, веригам, старим чоботям, - велика частка яких свідомо підроблені; і те і інше - нове язичество, ідолопоклонниця.

Що надзвичайно турбує Еразма, так це світська влада в руках біля духовних осіб і церковні багатства, іншими словами - обмирщение кліра. Духовні владики, обов'язки світських государів, що одночасно несуть, не здатні добре виконати ні свого боргу перед паствою, ні перед підданими. Для політичних поглядів Еразма характерне негативне відношення до теократії. Політична влада, на його думку, повинна знаходитися в руках світських осіб, а роль духівництва не повинна виходити за рамки моральної пропаганди.

Про вищий католицький клір, про єпископів, кардиналів і самих «верховних первосвящениках», тобто папах, в «Похвалі Дурості» Еразм говорить, що вони прагнуть перевершувати світських вельмож і государів в пишноті і безмежній розкоші, що вони думають і піклуються тільки про збирання грошей і зовсім не думають про боротьбу з пороками, про запобігання війнам, про опір несправедливим государям. Еразм різко виступає проти того, що сам «святійший отець» думає не про інтереси християнського життя, а тільки «про багатства, почесті, доходи, перемоги, посади, диспенсації, приношення, індульгенції, коней, мулів і насолоду».

Особливо озброюється Еразм на пап за те, що вони, як і світські государі, ведуть війни і проливають кров ради захоплень територій і корисливих інтересів взагалі. «Хоча війна є справа до того жорстока, - говорить Еразм вустами Дурості, - що личить швидше хижим звірам, ніж людям.до того шкідливе, що розкладає вдачі на зразок поганої хвороби, до того несправедливе, що краще всього надати її ведення запеклим розбійникам однак папи, забуваючи про все на світі, раз у раз зачинають війни» і при цьому « бувають готові поставити вверх дном закони, релігію, мир і взагалі поділа людські, якщо їм представиться в тому потреба».

Цю тему він зачіпає і в « Скарзі світу»: «Світ сам тужить про свої лиха. І не лише власну долю він оплакує, скільки безумство людей, що проміняли найбільші блага, принесені світом, на ні з чим не порівнянне зло війни. Миролюбність і взаємна згода - закон всього всесвіту; навіть нечисті, прокляті богом біси між собою товаришують. Людина від природи призначена і схильна до світу більше, ніж будь-яка інша істота, а християнська віра додатково зобов'язала до миролюбності, але християни гірші за язичників. Розбрати на всіх соціальних ступенях - серед черні, при дворах, між ученими, священиками, ченцями. Навіть згоди з самим собою не знає людина, в його грудях розум воює з пристрастями, пристрасті - одна з іншою. Дивно, як після всього цього ми ще сміємо називати себе християнами! У християнстві все до найдрібніших деталей вороже війні. Що ні день, ти молишся: «Отче наш, іже на небесах». Але чи можеш ти розраховувати на прощення отця, якщо занурений меч в утробу іншому його синові, а своєму рідному братові? Війна осоружна самому поняттю Церкви Христової і всім її таїнствам, кожне з яких зобов'язало до одностайності і братської любові». Відкрито він засуджує хрестові походи і прагнення церкви обернути мусульман в християн: «Хоча християнське життя нам майже невідоме, хоча віра більше на вустах у нас, чим в серці. силою залякування і погроз ми прагнемо змусити людей вірити в те, в що вони не вірять, любити те, чого вони не люблять, і розуміти те, чого вони не розуміють», - і продовжує - « що придбане мечем, то меч і віднімає. Ми хочемо привести турок до Христа? Хай вони побачать в нас не лише звання, але дійсні ознаки християнина: непорочність життя, бажання творити добро навіть ворогам, невичерпна довготерпіння в образах, презирство до багатства. ось такою зброєю всього краще впокорювати турок. а так виходить, що турки б'ються з турками. Насправді, хіба це християнський вчинок, коли вбивством людей - хай нечестивих, по твоєму розумінню, але все таки людей! - ради порятунку яких помер Христос, ти приносиш дияволу найлюб'язнішу для нього жертву, радуєш нечистого удвічі: і тим, що убита людина, і тим, що вбивця - християнин . Так само інші, бажаючи понадійніше довести свою правовірність, жорстокий кляне тих, кого називають єретиками, хоча швидше самі заслуговують на це прозвання. Ми надриваємо глотки лютою хулою проти турок, а може бути, ми осоружніші богові, чим самі турки». У поглядах Еразма відчувається передова політична думка. Він ненавидить війну і вважає, що з погляду здорового глузду, немає нічого дурнішого і що кожна країна у війні більше втрачає, чим набуває. Він відзначає, що війна веде неминуче до занепаду культури.

У розпалюванні воєн Еразм винить і богословів: «Але немає майже ні єдиного з повчань Христових, які інші тлумачі не поставили б з ніг на голову схожого роду вигадками і розчленовуваннями. Адже їх читають і схвалюють мудрі, на думку натовпу, богослови, їх повторюють, ніби вислови оракула, їх викладають всенародно, до них прислухаються государі, ними підігрівається наша войовничість, неначе в ній і без того бракує безумство. І в результаті християни бунтують, сваряться, б'ються із-за майна, багатства. Втім, треба приборкати біль серця, якою б справедливою вона не була.». Війна - це одна з поступок євангельського духу життя, це неминуче зло, яким попереджаються інші, ще більші і тяжчі, і виправдовувати війну, посилаючись на Євангеліє, - безглуздість і нечестя. Еразм першим обґрунтував гуманістичною аргументацією заклик до світу, звернений до всіх людей доброї волі. В світі він бачив норму цивільного життя, головну умову розвитку наук і розквіту всіх форм трудової діяльності людини.

Уточнення релігійно-філософських концепцій Еразма сталося в результаті Реформації, що зачалася в Германії. Він визначив чітко свої позиції і своє відношення по багатьом питанням. Еразм засуджував категорично і безповоротно індульгенції. Він ні на волос не вірив в їх силу, вважав за їх неприкритий обман і вимагав рішучих дій на користь і в порятунок стада Христова, навіть якщо ці дії і в збиток тату. З питання про індульгенції Еразм був абсолютно згоден з Лютером і завжди відкрито про це заявляв.

У світі розвитку Реформації став очевидний розрив Еразма з поглядами Лютера. Він засудив розкол в таборі реформаторів. Перший антилютерівський трактат Еразма «Про свободу волі» відкритий удар, нанесений в боротьбі з Лютером. Назва трактату, ймовірно, була не випадковою, і в своїй основі він ніс головний висновок Еразма відносно Реформації «яка зрадила людину» і що користь рухала реформаторами, а не свобода волі. Була відкрита і поставлена тема лютеранського розколу, але поставлена ради примирення тих, що ворогують: Еразм хотів показати обом сторонам, що між ними немає пропасти, що їх розбіжності непринципові, що в головному вони сходяться один з одним.

Свобода волі - одна з важких і самих спірних проблем богослов'я, і Еразм, перш за все, висловлює побажання, щоб суперечка велася без лайки і злості - і тому, що це більш по-християнські, і тому, що вірніше можна знайти істину, яка нерідко втрачається в занадто гарячих висловах. «Такий склад розуму я рішуче вважаю за краще іншому, коли люди сліпо прихильні якомусь одній думці і не виносять нічого, з ним незгодного. Що б не вичитали в Писанні, тут же спотворюють на користь і в підтримку тій думці, в рабство якому віддалися. Лютера, продовжує Еразм, я читав, признаюся, він мене не переконав. Можливо - по моїй же власній тупості або неписьменності: адже кое- хто твердить, що біля Лютера в мізинці більше ученості, чим у Еразма в голові і у всьому тілі. Можливо, воно і вірно, але дайте ж повчитися біля мудріших, щедріше стягнутих і обдарованих богом! А втім, не треба вдивлятися дуже пильно: це швидше шкодить християнській згоді, чим допомагає благочестю. Лютер твердить, що вся Церква помиляється, що має рацію тільки він, але і доказів переконливих не приводить, і чудес не творить, і чистота апостольських вдач за ним і його прихильниками немає». Проявляючи обережність в думках, боячись стати тим, хто підсилить « пожежу» і» розбрати» Еразм попереджає, указуючи на крайність в діях реформаторів. «Але якщо обидві сторони і далі чіплятимуться за свої крайнощі з колишньою завзятістю, я передбачаю між ними таку битву, яка була колись між Ахіллом і Гектором, яких зуміла розвести тільки смерть».

Страницы: 1, 2, 3, 4, 5



2012 © Все права защищены
При использовании материалов активная ссылка на источник обязательна.